Kína és Oroszország közös hadgyakorlatra készül a Dél-kínai-tengeren. A kínai védelmi minisztérium csütörtökön jelentette be, hogy szeptemberben közös haditengerészeti gyakorlatokat tartanak, amelynek célja a két ország kapcsolatának elmélyítése.

 

A gyakorlatok időzítése tovább fokozza feszültsége a térségben, ahol nemrég a Hágai Választottbíróság azt a döntés hozta, hogy Kínának nincs joga történelmi alapon igényt támasztania dél-kínai-tengeri apró szigetekre. Az az ország, amely szert tud tenni ilyen szigetekre, az a sziget partjaitól 200 mérföldes hatósugárban halászati jogot szerez, ellenőrizheti a kereskedelmi hajóforgalmat, ráadásul a térség alatt jelentős kőolajtartalékok rejelenk. Kína annyiban más, hogy a szigetekre ő haditengerészeti bázisokat is telepít.

 

Az oroszokkal közös hadgyakorlatot a kínai fél úgy jellemezte „ez egy rutin gyakorlat a két fél fegyveres erőinek megerősítését célzó kínai-stratégiai együttműködési partnerség keretében (…) A gyakorlat nem irányul harmadik fél ellen”.

 

 hirdetes_810x300  

Oroszország és Kína, mindeketten az ENSZ Biztonsági Tanács tagjai sok fontos kérdésben azonos állásponton vannak – ilyen a szír kérdés, ahol az USA-val, Nagy-Britanniával és Franciaországgal ellentétes nézeteket vallanak.

 

Kínai-orosz hadgyakorlatokra korábban is került sor a Japán-tengeren és a Földközi tengeren is.

 

Reuters.com

Nyitókép: chinaincentralasia.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!