A Brexit után Norvégia megakadályozná, hogy az Egyesült Királyság hozzáférjen az európai közös piachoz az Európai Szabadkereskedelmi Társulás keretében (EFTA) – írja az EUobserver.eu európai napilap.

 

Az újság a norvég európai ügyekért felelős miniszterelnökre, Elisabeth Aspakerre hivatkozott, aki utalást tette arra, hogy Nagy-Britannia belépése az EFTA-ba a Brexit után nem érdeke Norvégiának.

 

Az EFTA-ban lévő országok alapvetően nem tagjai ugyan az EU-nak, de szoros kereskedelmi kapcsolatokat ápolnak vele.

 

 hirdetes_810x300  

„Nem vagy biztos abban, hogy jó ötlet megengedni, hogy egy ekkora ország lépjen be a szervezetbe. Felboríthatja az egyensúlyt, ami Norvégiának nem feltétlenül érdeke”

 

– jelentette ki Aspaker.

 

Norvégia jelenleg az Európai Gazdasági Térség (EEA) tagja, amibe az Unió (most még) 28 tagállamán kívül beletartozik Norvégia, Izland és Lichtenstein is. Az EEA alapja nemcsak az áru, de a munkaerő szabad mozgása is, ez utóbbi alól azonban Nagy-Britannia szeretné kihúzni magát.

 

Az EFTA-nak Norvégián kívül Izland, Lichtenstein és Svájc is tagja, ennél a szervezetnélm a kereskedelmi kapcsolatok játszanak fő szerepet.

 

Tehát ha Nagy-Britannia belép az EFTA-ba, de nem lép be az EEA-ba, nem kell respektálnia a munkaerő szabad mozgásának kritériumát. A tagságát azonban jóvá kell hagynia a négy másik, nem uniós országnak is.

 

Nagy-Britannia a norvég vétó miatt aggódva máris találkozót javasolt. David Davis Brexitért felelős brit miniszter a következő hetekben tárgyalásokba kezd a norvég vezetéssel, hogy megoldják a helyzetet.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: pluscs.net

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!