Ha átlagkereset alatti bevételekkel rendelkezik és lakáshitelért folyamodik, akkor jóval többet fizet rá, mint egy tehetősebb ember. A FinančnáHitparáda.sk szerint az alacsonyabb bonitással bíró banki ügyfelek egy-egy hitelért 7-35 százalékkal többet fizetnek, mint a jobb értékelésű, vagyis magasabb jövedelmű ügyfelek.

 

„Az alacsonyabb jövedelmi osztályba tartozni tehát azt jelenti, hogy a lakáshitel visszafizetése harmadával többe kerül”

mondta Pavel Škriniar, a FinančnáHitparáda.sk elemzője.

 

Első ránézésre úgy tűnik, hogy ennek fordítva kellene történnie, vagyis a tehetősebbeknek nagyobb kamatot kellene fizetnie, mert megengedhetik magunknak a nagyobb törlesztő részleteket.

 

 hirdetes_810x300  

„A kamat meghatározásának lényege azonban éppen a kötelezettség betartásának képességében rejlik. Ha valakinek sürgősen pénzre van szüksége, valószínűleg nem rendelkezik saját megtakarításokkal, illetve nem tud létrehozni megtakarításokat. Ha erre képtelen volt tegnap és ma is, akkor holnap is problémája lesz vele”

magyarázta Škriniar.

 

Ez érdekes kérdéseket vet fel, amit az elemző a következőképp fogalmazott meg:

 

„Kölcsön adna valakinek, akiről tudja, hogy problémái lesznek a visszafizetéssel? És ha már egyszer kölcsön adott neki, ugyanolyan kamatot szabna meg, mint annak, aki sosem késik a részletekkel?”

 

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!