Míg a világ legfejlettebb 20 országa, a G20 Kínában tárgyal, Észak-Korea három ballisztikus rakétát lőtt ki a tengerbe hétfőn, a Koreai-félsziget keleti partvidékén.

 

A ballisztikus rakétákat helyi idő szerint dél körül (közép-európai idő szerint hajnali 5 óra körül) lőtték ki, több mint 1000 kilométert repültek, ezzel elérték Japán légvédelmi azonosítási zónáját. A japán védelmi minisztérium nyilatkozatban ítélte el Észak-Korea provokációját, amit „a nemzetbiztonságra nézve nagyon komoly fenyegetésnek” minősített .

 

Röviddel a rakéták kilövése után Dél-Korea elnöke, Park Kunhje és a japán miniszterelnök, Shinzo Abe a G20-csúcson külön tárgyaláson megegyeztek, hogy együttműködnek „a helyzet ellenőrzése” érdekében.

 

 hirdetes_810x300  

Az időzítés valószínűleg nem volt véletlen, ugyanis néhány órával a rakétaindítás előtt tárgyalt egymással a G20-csúcson Kína és Dél-Korea. Kína az egyetlen diplomáciai szövetségese a távol-keleti kommunista diktatúrának.

 

Park, dél-koreai elnök kínai kollégájának, Xi Jinpingnek azt mondta, hogy Észak-Korea nukleáris és ballisztikus rakétakísérletei fenyegetik a régió (Dél-kínai-tenger) békéjét, és kihívást jelentenek Dél-Korea számára a Kínához fűződő kapcsolatában.

 

Dél-Korea északi szomszédja miatt nemrég megállapodott az USA-val, hogy THAAD típusú rakétavédelmi rendszereket telepítenek a félszigetre. Kína a megállapodást provokációnak és a térség militarizációjának nevezte.

 

Reuters.com, körkép.sk

Nyitókép: RT.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!