Kitiltják a parlament ülésterméből a transzparenseket, a szórólapokat, a mobilokat. Időkorlátot kapnak a képviselők a felszólalásaiknál, a frakció képviselői 30, a többiek 20 percet beszélhetnek. A parlament elnöke és alelnökei az időkorlát alól mentesülnek, a kormánytagok szintúgy. A nem helyénvalóan viselkedő képviselőket néhány ezer eurós bírsággal sújthatják.

 

Andrej Danko (SNS) házszabály-módosítási javaslatát a képviselők 95 szavazattal továbbküldték második olvasatba.

 

A legnagyobb felháborodást keltő beszédidő behatárolása nem vonatkozik a parlament elnökeire, a javaslatot benyújtó képviselőkre, a köztársasági elnökre, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnökére, a Legfelsőbb Ellenőrző Hivatal elnökére, a főügyészre, a Nemzeti Bank kormányzójára.

 

 hirdetes_810x300  

Korlátlanul felszólalhatnak a kormány tagjai, akik a szlovákiai parlamenti demokrácia elvei szerint eredetileg a parlament alárendeltjei.

 

Az új módosítás szerint a jövőben egy adott témához a képviselők egyszer szólalhatnak fel, szóban vagy írásban (eddig kétszer is megtehették), a kormány tagjai itt is kivételt képeznek.

 

A javaslat kivételesen nagy jogkört ad a parlament elnökének kezébe, aki, ha úgy ítéli meg, hogy a képviselő nem helyénvalóan viselkedik, kiküldheti a teremből az illetőt. Ha a képviselő nem tesz eleget a felszólításnak, az ülést elnapolhatja vagy megszakíthatja a házelnök. Az maki zavarja az ülést, 2-4 ezer eurós bírságot kaphat.

 

Az ellenzéki tiltakozik a javaslat ellen, szerint a kormány a kritikus hangok elnyomására használhatja az intézkedést. A kormány ezt tagadja. Mindenestre, Danko a fenti intézkedésekkel először akkor rukkolt elő, mikor az ellenzék rendkívüli ülést hívott össze a Bašternák-ügy miatt.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!