Súlyos betegség után hétfőn meghalt Józsa Imre színész. A színészt Jászai Mari-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével is kitüntették.  62 évet élt.

 

A hosszú ideig a József Attila Színház társulatának tagjaként dolgozó színész jó ideje nem állt színpadra. Legutóbb a Vidor Fesztiválon kapott életműdíja kapcsán nyilatkozott, akkor arról beszélt, „remélem, hogy ez nem az utolsó díj lesz az életemben, a másik pedig, hogy van egy olyan érzésem, hogy ha meggyógyultam, engem ide visszavárnak.”

 

Változatos szerepekkel teli pályáján Józsa Imre játszott többek között Szigligeti Ede Liliomfi (Liliomfi), Bereményi Géza Halmi (Halmi), Bródy Sándor A tanítónő (a tanító), Neil Simon Mezítláb a parkban (Paul), Horváth Péter Csaó Bambínó (Én), Kander-Ebb-Fosse Chicago (Amos Hart), Hasek Svejk (Dub hadnagy), továbbá Brecht Koldusopera, Saint-Exupéry A kis herceg, Shakespeare Tévedések vígjátéka és Moliere Úrhatnám polgár című darabjában.

 

 hirdetes_810x300  

Filmes munkái között megtalálhatóak tévés alkotások és játékfilmek is, játszott a Petőfi, az Ezerkettedik éjszaka, a Naftalin, a Liszt Ferenc, a Magyar vándor, a Tibor vagyok, de hódítani akarok című filmekben, a Szomszédok című sorozatban, legutóbbi filmje az idén bemutatott Gondolj rám.

 

Józsa Imre a József Attila Színház mellett a Játékszínben játszott sokat az elmúlt években, de sokan ismerhetik a Gálvölgyi Show-ból vagy felejthetetlen szinkronmunkái által: amellett, hogy ő volt a Vészhelyzet Greene doktora, a South Park Mr. Garrisonja, valamint egyes változatokban a Star Wars C3PO-ja, állandó hangja volt többek közt Nicolas Cage-nek, Rob Schneidernek és Chevy Chase-nek is.

 

forrás: vs.hu , hvg.hu, MTI
kép: origo.hu/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!