Áremelések és elbocsátások fenyegetik a fuvarozó cégeket és a busztárságokat. Januártól ugyanis jelentősen megdrágul a kötelező biztosítások ára.

 

Egy 58 kamionnal bíró trencséni fuvarozócég például eddig 600 euró kötelező biztosítást fizetett évente járművenként. Januártól ez 2500 euróra növekszik. A csaknem 410 százalékos emelkedésnek köszönhetően a biztosítás költségei 145 ezer euróra rúgnak majd évente.

 

A ČESMAD közlekedési szövetség élesen bírálta a biztosítók lépését, szerintük szándékosan akarják őket kinyomni a piacról. Leépítésekre és megszorításokra számítanak a szállítmányozási ágazatban. Szolgáltatásaik árát nem növelhetik, mert a lengyel, magyar vagy cseh konkurencia azonnal átvenné a helyüket.

 hirdetes_810x300  

 

A biztosítók azzal magyarázzák a nem mindennapi áremelést, hogy a kormány olyan törvényt fogadott el, ami kötelezi őket, hogy jóval nagyobb tartalékalapot tartsanak fenn, mint eddig. Az sem segít a helyzeten, hogy a kormány egy másik intézkedéssel 8 százalékos különadóval sújtja a nem életbiztosítás jellegű biztosításokat, vagyis a kötelezőt, a balesetbiztosítást és a házbiztosításokat is.

 

Nem csak a fuvarozókat, de a buszvállalatokat is érinti a probléma. Egyelőre várják a biztosítók ajánlatait, de a többletköltségek valószínűleg a szolgáltatások árában is megjelennének.

 

RTVS.sk

Nyitókép: e15.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!