Valószínűleg a jövő héten tárgyalja majd a parlament a szociális szolgáltatásokról szóló 448/2008-as törvény módosító javaslatát, amely új szociális szolgáltatási formákat vezetne be. 

 

Németh Gabriella, a Magyar Közösség Pártja szakmai alelnöke már szeptember 27-én sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a módosítás hiányosságaira, amelyeket összesítve elküldtek a parlament szociális bizottságának is. Ennek köszönhetően ma (november 15-én), a szociális bizottság ülése előtt, szakmai egyeztető találkozón fogadta Alena Bašistová, a Szlovák Parlament Szociális Bizottságának elnöknője.

 

A törvénymódosításban többször előforduló pontatlanságok kiküszöbölése, a hatáskörök egyértelmű meghatározásának hiánya, az ellenőrző mechanizmusok és a szolgáltatást igénylők nyilvántartásának módja, és nem utolsó sorban a helyi és megyei önkormányzatokra háruló anyagi fedezet garantálása képezte a találkozó tárgyát. Az elnök asszony szerint azok a javaslatok, amelyek esetleges beemelése a módosításba nem terhelik meg az állami költségvetést, megkaphatják a szükséges támogatást. Az új szolgáltatások regisztrációjához, adminisztrálásához és finanszírozásához szükséges anyagi hozzájárulást a helyi és a megyei önkormányzatok számára viszont nem tartja reálisnak. Félő tehát, hogy marad az eddigi  gyakorlat, amely szerint az állam leoszt bizonyos hatásköröket, de pénzt ezek működtetéséhez már nem biztosít.

 

 hirdetes_810x300  

Bašistová elnök asszony támogatásáról biztosította Német Gabriellát, egyben megígérte, hogy a bizottsági ülésen előterjeszti az MKP javaslatait, valamint koalíciós partnereitől kérni fogja ezek támogatását. Egyúttal még a parlamenti ülésszak megkezdése előtt meghallgatást kér Ján Richter, munka-, szociális és családügyi minisztertől, az MKP javaslatainak megtárgyalása céljából. 

 

Továbbra is figyelemmel kísérem majd a Smer által beharangozott bölcsődei ellátóhálózat bővítése kapcsán kialakult helyzetet, és bízom benne, hogy az MKP által preferált változtatások támogatókra találnak a szociális bizottság és a parlamenti képviselők körében is, hiszen ha sikerrel járunk, ezek pozitív hatása egyaránt érezhetővé válik a szolgáltatók, az igénylők, a helyi és a megyei önkormányzatok számára is.

 

-jegyezte meg az MKP szociális, családpolitikai és egészségügyi alelnöke.

 

Körkép.sk, MKP-sajtóhír
kép: mkp.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!