Hosszú Katinka a 100 méter pillangón országos csúccsal aratott vasárnapi győzelmével hetedik aranyérmét szerezte az úszók rövidpályás világbajnokságának zárónapján a kanadai Windsorban.

 

Hosszú a második legjobb, saját országos csúcsához (55.71) közeli idővel (55.82) készült a döntőre. A magyar kiválóság egy nappal korábban azt nyilatkozta, az dönthet majd, hogy mennyire tud az első 50 méteren legnagyobb riválisa, a sprintspecialistának számító Kelsi Worrellre tapadni.

 

Ez jól sikerült neki, hiszen szorosan az amerikai mögött volt szinte végig, azonban az utolsó forduló tökéletesen jött ki neki, és a végső métereken megnyerte a versenyt, ráadásul hatalmas, 55.12 másodperces országos csúccsal.

 

“Nagyon örülök ennek az aranyéremnek, ez talán látszott is. Az egész világbajnokságon ez volt a legkönnyebb estém, hiszen csak egy versenyem volt, így aztán a végén kitörhettek belőlem az érzelmek”

 

– idézte a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldala Hosszút.

 

“Az előző napokon rendkívül keményen kellett koncentrálnom, hiszen több számban is úsztam, most viszont ez volt a vége, végre lehetett ünnepelni, jutott erre is idő, már nem egy újabb szám járt a fejemben. Sokat gyakoroltam az ilyen sorozatterhelést, elsősorban azt, hogy mentálisan bírjam, ez a legfontosabb. A mai úszáshoz az is kellett, hogy jól aludjak az éjszaka – az elmúlt napok után jöhetett a nyugalom, ez az egyik legfontosabb ilyenkor.”

 

A háromszoros olimpiai bajnok ezzel a rövidpályás világbajnokságok történetének legjobb szereplésével zárt

 

A háromszoros olimpiai bajnok klasszis ezzel a rövidpályás világbajnokságok történetének legjobb szereplésével zárt, ugyanis korábban még senki sem szerzett – a váltókat is beleértve – hét aranyérmet. Szintén rekord kilenc érme, a korábbi csúcsot az amerikai Ryan Lochte tartotta 2012-ből nyolccal.

 

Hosszú pályafutása során immáron 69 éremnél (42 arany, 17 ezüst, 10 bronz) tart olimpiákról, világ- és Európa-bajnokságokról, ezzel egy éremre megközelítette a magyar örökrangsorban élen álló Cseh Lászlót, aki 70 érmet szerzett (35-18-17) ezeken az az eseményeken.

 

Hosszú kedden 400 méter vegyesen győzött, valamint 200 méter gyorson lett második, szerdán 100 méter háton és 200 méter pillangón nem talált legyőzőre, csütörtökön 200 méter háton, pénteken 100 méter vegyesen, szombaton pedig 200 méter diadalmaskodott, illetve 50 méter háton végzett másodikként.

 

MTI

Nyitókép: AP/The Canadian Press/Frank Gunn

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!