Az olasz Antonio Tajanit jelöli az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója az uniós testület elnöki tisztségére, jelentette be a konzervatív erőket összefogó párt kedd este.

 

A néppárti politikusok közül többen is indulni szerettek volna. Tajani mellett az ír Mairead McGuinness, a francia Alain Lamassoure és a szlovén Alojz Peterle is beszállt a versenybe, az EPP képviselői azonban az olasz jelöltet választották meg.

 

Tajani 1994 és 2008 között európai parlamenti képviselő volt, majd 2008 és 2014 között az Európai Bizottság tagja lett, és két évvel ezelőtt ismét beválasztották az EP-be.

 

Martin Schulz, az EP szociáldemokrata elnöke november végén jelentette be, hogy januárban lejáró megbízatása után távozik a testületből, és ősszel indul a német szövetségi parlamenti választáson.

 

 hirdetes_810x300  

A parlamenti elnökség a pártközi megállapodások szerint a következő periódusban az Európai Néppártnak járna, a szociáldemokrata képviselőcsoport azonban felrúgta az egyezséget és Gianni Pittella frakcióvezetőt jelölte az elnöki tisztségre. Amennyiben a néppárt veszi át az EP elnökségét, akkor mindhárom főbb uniós intézmény élén EPP-s politikus állna, és ezzel sokak szerint felborulna az egyensúly az EU intézményein belül.

 

Szakértők szerint a liberális frakció tölthet majd be királycsináló szerepet a néppárti és a szociáldemokrata képviselőcsoport között, amennyiben végül nem áll elő saját jelölttel. Az EP-képviselők január 17-én választják meg a testület elnökét.

 

MTI

Nyitókép: etf.europa.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!