Miközben Szlovákia lakosainak 13%-át veszélyezteti a szegénység, addig ez a romák esetében 87% – derül ki az EU kisebbségekkel és diszkriminációval (EU-MIDIS II) foglalkozó második felméréséből.

 

A felmérés célja az volt, hogy összehasonlítsa az új eredményeket a 2008-ban készült felméréssel. A tanulmány 9 EU-tagállam adatait hasonlítja össze, beleértve Szlovákiát is, a romák alapvető jogainak védelme szempontjából. A tanulmány kitér a romák integrációs stratégiájának kulcsfontosságú mutatóira is.

 

A belügyminisztérium sajtóosztálya arról tájékoztatta a TASR hírügynökséget, hogy a roma lakosság negyede Szlovákiában olyan háztartásban él, ahova nincs bevezetve ivóvíz, 43 százalékuknak nincs a a lakásában illemhelye, zuhanyzója, vagy fürdőszobája.

 

 hirdetes_810x300  

A romák csaknem harmada, beleértve a gyerekeket is, olyan háztartásban él, ahol egy hónapban legalább egyszer éhesen ment aludni, ugyanis a családnak nem volt lehetősége arra, hogy mindenkinek élelmet vásároljon. A szlovákiai romák kétharmada 16 – 24 év között nem dolgozik és nem is jár iskolába. Az iskola előtti intézményeket (bölcsőde vagy óvoda) a roma gyerekek 34 százaléka látogatja, ami a teljes korosztály 77 százalékos mutatójának közel fele.

 

Miközben Szlovákia lakosságának 68 százaléka rendelkezik fizetett munkával, a romáknak mindössze negyede. 54 százalékuk érzi úgy, hogy az elmúlt öt év során diszkriminálták őket a mindennapokban, például a munkahelyen, egészségügyben, munkakeresés során, vagy az oktatás területén. A diszkrimináltakat segítő szervezeteket azonban a romák 80 százaléka nem ismeri.

 

A tanulmány szerzői azt tanácsolják, hogy célszerűbb lenne növelni a fiatalok oktatási támogatásának finanszírozási keretét és az integrált oktatásét, kedvezőbb munkafeltételeket és szociális védelmet kellene létrehozni a szegénység eltörlése érdekében.

 

teraz.sk
kép:  markiza.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!