Bár Szlovákia gazdasága a legutóbbi mutatók alapján jól teljesít, az ország gazdasági helyzete a megkérdezett lakosság mindössze 22 százaléka szerint javult az elmúlt 12 hónapban, 38 százalékuk úgy látja, hogy nem változott, 33 százalék pedig meg van róla győződve, hogy romlott a helyzet – derül ki a Statisztikai Hivatal legújabb felméréséből.

 

A fogyasztói barométer felmérés 2017 januárjában vizsgálta a lakosság gazdaságról alkotott véleményét. A felmérésben résztvevőket megkérdezték a jövőbeli kilátásokról is. A megkérdezettek 18 százaléka gondolta úgy,hogy a következő 12 hónapban javul a helyzet, 38 százalékuk szerint nem változik, 30 százalék pedig a gazdasági helyzet romlására készül.

 

Az árak értékelésénél a megkérdezettek 25 százaléka állította, hogy a jelenlegi árak hasonlóak az előző évi árszinthez. Ugyanakkor 43 százalékuk gondolja úgy, hogy a termékek és szolgáltatások árai a legutóbbi 12 hónap során enyhén növekedtek, közepes mértékben a megkérdezettek 14 százaléka szerint emelkedtek, 5 százalék szerint pedig jelentős mértékben drágultak.  A lakosok mindössze 7 százaléka vélte úgy, hogy csökkentek az árak.

A válaszadók több mint fele, 57 százaléka vár áremelkedést a következő hónapokban. Szlovákia munkanélkülisége a következő 12 hónapban a felmérésben résztvevők 34 százaléka szerint csökkenni fog, viszont 34 százalékuk úgy gondolja, hogy nem fog változni. A megkérdezettek csaknem egynegyede (24 százalék) látja pesszimistán a helyzetet, szerintük több lesz az állástalan.

 hirdetes_810x300  

Teraz.sk
kép: PC Revue

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!