Egy földrengésben összedőlt olasz templom romjait és egy menekültcsónakot is belekomponáltak az életnagyságú vatikáni betlehembe.

 

Nem mindennapi a vatikáni betlehem

 

Az olaszországi földrengésekben romba dőlt több tucat templom egyikének maradványaiból helyeztek el törmeléket az életnagyságú betlehemi jászol és a 25 méteres karácsonyfa mellett a Szent Péter téren.

 

A romba dőlt norciai Szent Benedek-bazilika leomlott csúcsát a rajta lévő kereszttel és némi törmelékkel együtt helyezték el, hogy az együttérzés és a szolidaritás érzését keltsék a téren megforduló emberekben. A 14. századi építészet kis gyöngyszemének számító templom a hagyomány szerint Szent Benedek születésének helyén épült. Az október végi földrengésben csak a homlokzat maradt meg, a templom többi része összedőlt.

 

 hirdetes_810x300  
A Vatikán a romoknál gyűjtött adományokat a katolikus egyháznak a földrengésben súlyosan megrongálódott norciai ifjúsági közösségi háza helyreállítására fordítják.

 

A 17 méter széles betlehem, Manwel Grech alkotása, máltai tájat ábrázol 17, máltai viseletbe öltözött figurával. Egy hagyományos máltai halászhajót is kiállítottak, amely a Földközi-tengeren zajló menekültdrámára emlékeztet.

 

 
A Szent Péter téren felállított karácsonyfát Dél-Tirolból hozták

 

A 25 méter magas lucfenyőt a Scurelle kisvároshoz közeli alpesi erdőből helikopterrel vitték le, kamionnal szállították a Vatikánig. Amikor a fenyőt november 13-án kivágták, a scurellei iskolások 40 új fát ültettek helyette. A Szent Péter téri karácsonyfa-állítás hagyományát II. János Pál pápa vezette be 1982-ben.

 

A fát 18 ezer energiatakarékos LEG-égő világítja meg, együttesen mindössze 1,7 kilowatt áramot fogyasztanak. A kerámiadíszek olaszországi kórházakban ápolt rákbeteg gyermekek alkotásai. Az ünnepek után a fenyőfából gyerekjátékok készülnek.

 

MTI
Nyitókép: AP