Tomáš Drucker egészségügyi miniszter abban bízik, hogy az Európai Bizottság leállítja a Szlovákia ellen indított eljárást, ugyanis az EU tagállamai közül egyedüliként itt vezették be legiszlatív módon a gyógyszer-kiviteli tilalom lehetőségét. Egy törvénymódosításnak köszönhetően azonban 2017 januárjától törlődik a tilalom.

 

A miniszter elmondása szerint az eddig hatályos jogszabály lehetővé tette, hogy az állam beavatkozzon a reexport szabályozásába. Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Intézeten keresztül betilthatták a gyógyszer-kivitelt, azonban gyakran hatástalannak bizonyult, ezért megszüntetik a tilalmat.

 

Úgy gondolja, hogy a magánszektornak kellene bebiztosítania a páciensek számára elegendő gyógyszert. A gyógyszergyártók kivitelét nem fogják korlátozni, de elég orvosságot kell biztosítaniuk a szlovákiai páciensek számára is, azokat nem exportálhatják.

 

 hirdetes_810x300  

Szlovákia az EU-ban egyedüliként vezette be a gyógyszer-kiviteli tilalom lehetőségét, a kivitelt az illetékesek 2013 óta figyelemmel kísérik, ha gyógyszerhiány merül fel, az állami intézet betiltja a kivitelt. Ez azonban nem nyerte el az Európai Bizottság tetszését, így az ország ellen törvénysértés miatt eljárást indított, 2015 márciusában figyelmeztető levelet küldött.

 

teraz.sk
kép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!