Hosszú betegséget követően, 92 éves korában elhunyt szombaton Mário Soares egykori portugál államfő és miniszterelnök  – közölte a lisszaboni kórház szóvivője, ahol a jelenkori portugál demokrácia atyjaként tisztelt szocialista politikust kezelték.

 

Soares december közepén került kórházba súlyos betegséggel, ahol az elmúlt napokban az orvosok szerint mély kómában feküdt.

 

Antónió Costa miniszterelnök nem sokkal a halálhír bejelentését követően bejelentette: a kormány hétfőtől háromnapos nemzeti gyászt rendel el Portugáliában.

 

 hirdetes_810x300  

„Ma egy olyan embert veszítettünk el, aki megannyiszor kiállt szabadságunk mellett, melyért egész életében küzdött”

 

– üzente a hivatalos látogatáson Indiában tartózkodó kormányfő, aki szerint Soares Portugália közelmúltjának pótolhatatlan alakja volt.

 

A portugál politikus 1976 és 1978, valamint 1983 és 1985 között a miniszterelnöki, 1986 és 1996 között az államfői tisztséget látta el.

 

Soares jelentős szerepet játszott országa demokratizálásában

 

Soares az Antónió Salazar nevéhez fűződő portugál diktatúra esküdt ellensége volt. Ügyvédként békés eszközökkel próbálta felvenni a harcot a rendszerrel, amely végül száműzte őt. Hazájába a Szocialista Párt alapítójaként és vezetőjeként az 1974-es szegfűs forradalmat követően tért vissza a párizsi emigrációból. A gyakorlatilag vértelen hatalomátvétel csaknem öt évtizedes diktatúrának vetett véget Portugáliában. A forradalom nevét annak köszönhette, hogy a hatalomátvételt végrehajtó katonák fegyvereikre vörös szegfűt tűztek.

 

MTI

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!