Mexikó pár órával fellebbezései elutasítása után kiadta az Egyesült Államoknak a latin-amerikai ország egykori első számú drogbáróját, a „Köpcös” (El Chapo) néven elhíresült Joaquín Guzmánt – jelentette be helyi idő szerint csütörtökön a mexikói külügyminisztérium.

Guzmánt az amerikai határ mellett fekvő Ciudad Juárez börtönében adták át az amerikai hatóságoknak, akik repülőgéppel New Yorkba szállították. A „Köpcöst” a többi között gyilkosság, kábítószer-kereskedelem, bűnszervezetben való részvétel és pénzmosás miatt akarják felelősségre vonni az Egyesült Államokban.

 

A drogbárót szállító repülőgép helyi idő szerint csütörtök éjszaka érkezett meg New York egyik külvárosi repterére, ahonnan a gengsztert egy szövetségi börtönbe vitték. Már várhatóan pénteken meg kell jelennie egy szövetségi bíró előtt Brooklynban.

 

Az egykoron a rettegett Sinaloa-kartellt vezető Joaquín Guzmán kétszer is megszökött Mexikó legszigorúbban őrzött börtönéből. Egy évvel ezelőtt sikerült ismét kézre keríteni.

 

 hirdetes_810x300  

Hatalma csúcsán Guzmán Mexikó első számú drogbárója volt, az irányítása alatt álló Sinaloa-kartell több milliárd dolláros forgalmat bonyolított le. Arra is volt példa, hogy a „Köpcös” a Forbes magazin által a világ leggazdagabb embereit összesítő listára is felkerült.

 

MTI

Nyitókép: newyorker.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!