A demokrácia szlovákiai működésével a megkérdezettek 68 százaléka elégedetlen. Ellenkezőleg, a jelenlegi állapotokkal az emberek 29 százaléka elégedett – derül ki a CSES és az ISSP Szlovákia felméréséből, amelyet még 2016 októberében és novemberében készítettek.

 

Oľga Gyárfášová szociológus, a Comenius Egyetem munkatársa mutatta be az eredményeket. Ebből kiderült, hogy az  ĽSNS és az MKP választói elégedettek a legkevésbé a demokrácia állapotával. A Smer-SD választói átlagon felül elégedettek, csakúgy, mint a Smer Rodina és az SaS szavazói. A felmérésből az is kiderült, hogy a 60 évnél idősebb állampolgárok elégedettek inkább a demokrácia működésével.

 

A szociológus arra is figyelmeztetett, hogy csökken az emberek meggyőződése arról, hogy szavazatukkal hozzájárulnak a demokrácia jobb működéséhez. 2010-ben még 46 százalék vélekedett így, tavaly már csak 32.  2010-ben az emberek 49 százaléka gondolta úgy, hogy fontos, ki van épp hatalmon (jobb- vagy baloldal, liberálisok vagy konzervatívok, európai integrációt ellenzők – támogatók). 2016-ban már csak a megkérdezettek 37 százaléka gondolta ugyanezt. Gyárfášová szerint az emberek úgy érzik, hogy nincsenek megfelelő alternatívák.

 

 hirdetes_810x300  

A felmérésből azt is megtudhatjuk, hogy az európai integrációt leginkább az ĽSNS szavazói ellenzik, az OĽaNO és a Sme rodina választói támogatják leginkább. Gyárfášová figyelmeztetett, hogy a 2014-es eredményekhez képest mindegyik párt szavazói körében csökkent az európai integráció támogatása, kivétel az SNS, ahol enyhe növekedést tapasztaltak.

 

teraz.sk 
kép: nullker.hu (illusztráció)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!