Görögország saját megtermelt GDP-jének 180 százalékában eladósodott, gazdasági növekedése pedig még az optimistább előrejelzések szerint is 1 százalék alatt lesz idén. A munkanélküliség pedig a 23 százalékot is meghaladja.

 

A csillagászati összegekre rúgó görög adóssághegy kezelésére újabb 86 milliárd eurós mentőcsomagra lenne szüksége Athénnak, amiről három intézménnyel is tárgyal:  Nemzetközi Valutaalappal (IMF), az EU-val és az Európai Központi Bankkal. A fenti adatok miatt azonban az IMF jóval kritikusabb a költségvetési fegyelmet nem ismerő görögökkel szemben.

 

Bár Görögország az utóbbi időben némi javulást mutatott, nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy ennek nagyon komoly ára volt (általános sztrájkok, tüntetések), nem beszélve arról, hogy Athén a migránsválságot is felhasználta tavaly, hogy jobb alkupozícióba kerüljön európai hitelezőivel, elsősorban Németországgal szemben.

 

 hirdetes_810x300  

Az IMF esetében most fennáll annak a lehetőség, hogy nem szállnak be az újabb görög mentőcsomagba, az európai vezetők pedig jelezték, ez esetben ők is elállnak a támogatás megítélésétől. Az IMF hivatalos álláspontja szerint a görög államháztartás állapota nem indokolja az újabb mentőcsomagot. Kérdés marad, hogy azért, mert a vártnál kevésbé romlott, vagy azért, mert reménytelen a helyzet…

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Nyitókép:  independent.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!