A balkáni útvonal ellenőrzése és az illegális embercsempészet megelőzése érdekében közös biztonsági tervet dolgoznak ki a közép- és délkelet-európai országok – jelentette be Hans Peter Doskozil osztrák védelmi és Wolfgang Sobotka belügyminiszter az érintett európai országok belügy- és védelmi minisztereinek szerdán Bécsben tartott találkozóját követően.

 

A megállapodás értelmében a közös biztonsági tervet áprilisig dolgozzák ki. Az osztrák miniszterek tájékoztatása szerint a közös terv a helyzet elemzését, a technikai és létszámigényeket, a válsághelyzet megoldására tett lépéseket és a közös intézkedések lehetőségét tartalmazza.

 

Az osztrák belügyi és védelmi miniszter közös nyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy Európa túl későn reagált a balkáni útvonalon felmerülő kihívásokra, ezért most éberségre és időben meghozott biztonsági intézkedésekre van szükség. „Elsődleges célunk, hogy a nyugat-balkáni útvonalon hatásos határvédelmi intézkedéseket hozzunk” – olvasható a közös állásfoglalásban.

 

 hirdetes_810x300  

Az Európai Bizottság jelentése alapján az EU-tagországok csak körülbelül 12 ezer menekültet fogadtak be Görögországból és Olaszországból, miközben másfél évvel ezelőtt 160 ezer menekült befogadását vállalták fel. A Görögországba beáramló több százezer migráns közül csupán 9000-et helyeztek el EU-s tagországokban.

 

Az osztrák fővárosban osztrák, magyar, bolgár, cseh, horvát, lengyel, román, szlovák, szlovén, albán, boszniai, montenegrói, macedóniai, szerb, koszovói és görög tárcavezetők és a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (CEDC) illetékesei vettek részt.

 

 

teraz.sk, MTI

Nyitókép: pestisracok.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!