A svéd kormány elfogadta a kötelező sorkatonai szolgálat újra-bevezetéséről szóló törvényjavaslatot, ami alapján jövő évtől 4000 ember léphet be a hadseregbe a szolgálat idejére.

 

A nyugati sajtó a svéd lépést az Oroszország miatti félelemmel indokolják, de ugyanígy szerepet játszhat a NATO meggyengülése és a közös európai hadsereg körüli tárgyalások eredménytelensége.

 

Svédországban a csak férfiakra vonatkozó kötelező sorkatonai szolgálatot 2010-ben törölték el, és a svéd hadsereg ugyanazzal a problémával küzd ma, mint a többi európai ország is: kevés a hadi szolgálatra jelentkező önkéntes.

 

 hirdetes_810x300  

Oroszország az utóbbi években fokozta jelenlétét a Balti-tengeren, ami „idegesíti” a svédeket, ezért felújították katonai támaszpontjukat Gotland szigetén, és szoros együttműködésbe kezdtek Finnországgal, amely szintén gyanakvóan szemléli az orosz manővereket.

 

Szlovákiában a kötelező sorkatonai szolgálatot 2006-ban szüntették be. Peter Gajdoš védelmi miniszter tavaly kijelentette, hogy bevetésképes egységeket akar a szlovák hadseregben, emellett pedig elindult az önkéntes szolgálatot népszerűsítő projekt is, ám nem túl nagy eredménnyel.

 

HNonline.sk

Nyitókép: imgur.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!