Új 50 eurós bankjegyet vezetnek be az euróövezetben, így Szlovákiában is – közölte a Szlovák Nemzeti Bank. Az Európé-sorozatba tartozó új bankjegy az egész euróövezetben április 4-től kerül majd forgalomba a bankok és bankautomaták segítségével.

 

Erre a célra összesen 5,4 milliárd darab új bankjegy kerül majd forgalomba. Az 5, 10 és 20 eurós után ez az Európé-sorozat negyedik új címlete.

 

Az első sorozat 50 eurós bankjegyei egyelőre forgalomban maradnak, ám azokat fokozatosan kivonják majd a forgalomból. A bankjegyek érvényességének határidejéről a Szlovák Nemzeti Bank időben értesíti majd a polgárokat. A régi bankjegyek az időpont lejárta után is megtartják az értéküket, s időkorlátozás nélkül kicserélhetők lesznek az euróövezethez tartozó országok központi bankjaiban.

 

 hirdetes_810x300  
Fotó: NBS.sk

 

A bankjegyek többféle biztonsági elemet is tartalmaznak, amelyek megvédik őket a hamisítástól. A bankjegyet fény felé tartva láthatóvá válik az arcképes ablak és vízjel, valamint a biztonsági szál. Mozgatás esetén az ezüstös csíkon egy átlátszó ablakban megjelenik Európé arcképe, a smaragdzöld számon pedig fel- és lefelé mozgó fényeffektus tűnik fel.

 

Forrás: aktuality.sk

Nyitókép: NBS.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!