27 tagállammal nem lehetséges az Európai Unió teljes újraindítása. Mondta a parlament külügyi bizottságának elnöke, František Šebej (Most-Híd) a közmédia 5 perc múlva 12 című műsorában, ahol az Unió jövőjéről beszélgetett Jozef Viskupič-csal (OĽaNO-NOVA) és Ivan Štefaneccel (KDH).

 

Az Európai Bizottság asztaláról a héten került nyilvánosságra egy 5  lehetséges jövőt taglaló forgatókönyvet tartalmazó dokumentum. Bár a legtöbben ezt a verziót tartják a legvalószínűtlenebbnek, Šebej szerint az Unió a jelenlegi formájában fog tovább működni, bár ezzel ő maga sem elégedett.

 

„Ez nem egy jó forgatókönyv”

 

mondta Šebej. Egyetértett vele Viskupič is, szerinte ugyanis a többi verzió az Unió felbomlásával fenyeget. Štefanec szerint a „minden változatlan” és a „kevesebbet, de hatékonyan” címszavakkal illetett forgatókönyvek ötvözete lenne a legelőnyösebb választás.

 hirdetes_810x300  

 

Szó esett a Brexitről is, amellyel kapcsolatban Šebej elmondta, aggasztó, hogy elhagyja Európát a legerősebb hadsereggel rendelkező tagállam. A vitaműsor résztvevői egyetértettek abban, hogy Nagy-Britannia távozása nem feltétlenül az utolsó.

 

„A Brexit ’euróziót’ indított el, ami aligha végződhet jól. Ezért sok múlik azon, hogyan sikerül kiegyezni a britekkel, és hogy képesek leszünk-e mi nagyvonalúak lenni velük”

 

magyarázta Šebej.

 

Forrás: Topky.sk

 

HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!