A korrupciós botrányba keveredett dél-koreai elnök, Park Kunhje elvesztett immunitását, így elhárult az akadály, hogy büntetőeljárás alá vegyék. Az ok, hogy egyik közeli barátját juttatta magas kormányzati pozícióba, aki így az elnök személyes tanácsadója lett, döntött az állami kinevezésekről, bizalmas iratokhoz fért hozzá, és közpénzeket sikkasztott.

 

Csoj Szunszilt, az elnök személyes jó barátját, azzal vádolják, hogy kihasználva kormányzati pozícióját többmilliós támogatást csikart ki vállalatokból az általa vezetett alapítványok részére.

 

A botrány akkora közfelháborodást kavart, hogy hónapokig több tízezres, nemegyszer néhány százezres tömegtüntetésekre került sor Szöulban.

 

 hirdetes_810x300  

A parlament már korábban megvonta az immunitást Park elnöktől, ám annak törvényességét a bíróságnak is jóvá kellett hagynia. Ez történt meg most. A döntést így is komoly összecsapások kísérték a hatóságok és a tüntetők között. A BBC úgy tudja, két tüntető meghalt a zavargásokban.

 

Park Dél-Korea első olyan, demokratikusan megválasztott elnöke lehet, aki kényszerűségből távozik hivatalából. Dél-Koreában 1980-ig katonai diktatúra uralkodott. Park ki sem teszi a lábát a Kék Házként emlegetett elnöki rezidenciából.

 

Tüntetők próbálják elmozdítani a barikádként odaállított buszt az elnöi palota előtt. Ezen a tüntetésen 200 ezren vettek részt. Forrás: BBC.com

 

 

BBC.com

Nyitókép: thestar.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!