Változik a szlovák-magyar határ. A területcserét,  – amelyre az Ipoly folyó vízgazdálkodásának módosítása miatt van szükség – a parlament Alkotmányjogi Bizottságának tagjai egyöntetűen támogatták. Végső döntés a márciusi ülésen születik, ahol a javaslatot legalább 90 képviselőnek kell támogatnia.

 

A javaslatot Robert Kaliňák belügyminiszter nyújtotta be, és abból az államhatárról szóló szerződésből indul ki, amelyet Magyarország és Szlovákia 2016. január 25-én írt alá Amszterdamban. Ez a szerződés az előző, 1956-osat helyettesíti. A jóváhagyására a Szlovák Nemzeti Tanács beleegyezése is szükséges.

 

Kép: hnonline.sk

 

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a cserét az Ipolyt érintő vízgazdálkodási szempontok indokolják, az újonnan kialakított folyómederrel változik az államhatár is, összesen 177 802 négyzetméter cserél gazdát. A változások Érsekújvár, Léva és Losonc járásait érintik.

 hirdetes_810x300  

 

A határvonal áthelyeződik az újonnan kiépített mederbe, így kompenzálja az állami terület fogyását, ami a vízgazdálkodási javítások következtében alakult ki.

 

Forrás és nyitókép: Körkép.sk/teraz.sk

 

További ajánlott írások:

 

Változik a szlovák-magyar határ

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!