Eddig feltehetően 130 halálos áldozata van világszerte a Kék Bálnának nevezett, interneten terjedő gyilkos játéknak, ami szó szerint a halálba kergeti a fiatalokat. Az Oroszországból származó „játék” Romániában is megjelent, és több öngyilkossággal hozható összefüggésbe.

 

A Kék Bálnát 2013-ban egy 21 éves orosz férfi indította el, tavaly novemberben tartóztatták le 15 fiatal halálba kényszerítésének vádjával. A férfi meggyőződése, hogy jót tett a gyerekekkel, és szerint az egész csak a lájkgyűjtésről szól.

 

Az áldozatokat az interneten veszik rá az öngyilkosságra. A játék 50 szintből áll, és a gyanútlan résztvevőknek a „mentortól” kapott feladatot kell teljesíteniük 50 nap alatt.

 

 hirdetes_810x300  

Ha zokszó nélkül eleget tesznek a parancsoknak, akkor meghívást kapnak egy zárt csoportba, ahol aztán a lopástól a család megtagadásán át zsilettpengével karjukba vésett bálnáig egy sor őrültséget követelnek meg tőlük. Közben a mentor kitapogatja a fiatal gyengéit, átveszi az irányítást felette, a halálos fenyegetés és a zsarolás sem hiányzik az eszköztárából.

 

A végső szakaszban aztán ott az utolsó feladat, az öngyilkosság. A mentorok jelszava pedig:

 

„Ha öngyilkos leszel, nyertél, ha nem, mi majd segítünk”

 

Az addigra teljesen átformált és befolyásolhatóvá vált fiatalok pedig úgy érzik, nincs más választásuk.

 

Legutóbb egy 19 éves feketehalomi (Románia, Brassó megye), lányt próbált meg beszervezni a Kék Bálna. A Brassó Megyeri Gyermekvédelmi Igazgatóság szerint a lány kíváncsiságból csatlakozott a játékhoz, majd kapott a telefonjára egy térképet, ahol megjelölték pontos tartózkodási helyét, és egy másik helyet, ahova a mentorok parancsa szerint el kell jutnia, ha biztonságban akarja tudni magát. A lány megijedt, kikapcsolta a telefonját, és értesítette az otthonául szolgáló gyermekközpont igazgatóságát.

 

Maszol.ro

Nyitókép: origo.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!