Az Álammi Számvevőszék (NKÚ) elnöke, Karol Mitrík szerint nincs jogosultságuk ellenőrizni a köztársasági elnök repülőútjait. A SITA hírügynökségnek adott interjú szerint Mitrík úgy gondolja, hogy az elnök a nap 24 órájában elnök.

 

„Ő a köztársasági elnök, nem látunk bele a programjába és nincs is jogunk korrigálni őt”

 

– mondta Mitrík Kiska gyakori Poprád és Pozsony közötti repülőútjaival kapcsolatban. Az NKÚ elnöke szerint Roberta Kaliňák belügyminiszter neki is felkínálta az állami repülők használatát. Állítása szerint sokszor előnyösebb lenne, azonban még nem éltek ezzel a lehetőséggel.

 

A belügyminiszter szerint Kiska Pozsony és Poprád között 319 alkalommal repült úgy, hogy ezek az utak nem függtek össze funkciójával. Kaliňák számításai szerint az összesen 789 525 euróba került, miközben az elnöki hivatal nem fizetett érte, valamint 7 alkalommal Kassára is repült lakhelyéről – szintén nem hivatali okokból.

 hirdetes_810x300  

 

A parlamenti képviselők ezen a héten fognak dönteni arról a határozatról, amely arra kérné Andrej Kiska államfőt, hogy a belügyminisztérium repülőgépeit csak hivatali jogköreiből adódó feladatai ellátására használja fel. A javaslatot Anton Hrnko (SNS) képviselő nyújtotta be, rajta kívül Martin Nemky (Smer-SD) és Jakab Elemér (Most-Híd) írták alá.

 

Webnoviny.sk
kép: markiza.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!