A munkaügyi hivatalban nyilvántartott munkanélküliek legfeljebb 40 napig dolgozhatnak egyszeri megbízási szerződés (dohoda) keretében, 40 napon túl kiveszik őket a nyilvántartásból.

 

A Munkaügyi Minisztérium által kidolgozott törvényjavaslatot a parlament elfogadta, Andrej Kiska pedig ma aláírta. A minisztérium szerint azért volt szükség a szigorításra, mert a nyilvántartott munkanélküliek egy része jóval több munkát végez vagy szélesebb munkakörben dolgozik, mint ami a megbízási szerződésben szerepel.

 

A miniszérium kimutatása szerint tízezrek dolgoznak egész évben megbízási szerződés alapján, és néhány ezren vannak azok, akiket már több éve foglalkoztatnak ilyen formában.

 

 hirdetes_810x300  

40 nap alatt kiismerhető mindkét fél

 

Ján Richter (Smer-SD) munkaügyi miniszter úgy véli, hogy 40 nap több mint elégséges ahhoz, hogy a munkavállaló és a munkáltató tisztába jöjjenek egymással.

 

A törvénymódosítás egy másik szigorítása, hogy akkor is törölhetik az álláskeresőt a nyilvántartásból, ha annál a munkáltatónál kerül alkalmazásba, amelynél a nyilvántartásba vétel előtt is dolgozott.

 

A nyilvántartott munkanélkülieknek legkésőbb a munkába lépés előtti napon értesítenie kell a munkaügyi hivatalt a munkaviszonyról az egyszeri megbízási szerződés bemutatásával, ellenkező esetben kiveszik a regiszterből.

 

Magasabb összeggel köthetünk szerződést

 

A minisztérium nem titkolt szándéka, hogy az állás megtartására ösztönözze a munkavállalókat és hogy a lehető leghamarabb elfogadják a kínálkozó munkalehetőséget.

 

A módosítás emelte a megbízási szerződésbe foglalt fizetség felső határát, amelynél még az álláskereső nyilvántartásban maradhat. Ez korábban 148,57 euró volt, ez a változtatás után 198,09 euróra emelkedett.

 

Teraz.sk

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!