Szlovákiában is megjelent a Kék Bálna nevű gyilkos játék, ami világszerte több száz fiatalkorú gyerek haláláért felelős. Az Oroszországból származó, közösségi oldalakon terjedő „játék” Szlovákiában igazoltan eddig 2 öngyilkossággal hozható összefüggésbe.

 

„Egy bizonyos közöségi oldalan használ egy hashtagelt kulcsszót és valaki a ’mentorok’” közül felveszi a kapcsolatot fiatallal egy teljesítendő feladattal. A feladatokból 50 van, ezek teljesítéséről bizonyítékként fotót vagy videofelvételt kell készíteni, vagy más módon kell bizonyítani, hogy valóban teljesítette [a játékos]”

 

magyarázza a játék működését Marek Madro, a fiatalkorúak internetes tanácsadására specializálódott IPčko.sk pszichológusa. (A portál 2012-es létrejötte óta eddig 50 ezer fiatalt segített át valamilyen válsághelyzeten.)

 

„A legvégén azonban jön az utolsó feladat, az öngyilkosság”

 

 hirdetes_810x300  

A Maszol.ro nyomán a Körkép.sk is írt a veszélyes játékról (lásd a cikk végén), amelyből sok fiatal csak azért nem száll ki az egyre nehezebb és egyre veszélyesebb feladatok láttán, mert vagy megfenyegetik, vagy megzsarolják őket a fentebb említett képek és videofelvételek segítségével. A feladatok között ugyanis nemegyszer van bűncselekmény (lopás, rongálás, stb.), amit a mentorok szemrebbenés nélkül felhasználnak a játékosok ellen.

 

Gyilkos “játék” terjed az interneten

 

Teraz.sk

Nyitókép: origo.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!