A Szlovák Pedagógusok Kezdeményezése (Iniciatíva slovenskẏch učiteľov) szerint az oktatásügy megreformálására bejelentett javaslat több pozitív ötletet is tartalmaz, de minden a finanszírozáson múlik.

 

„A pénzügyminisztérium támogatása nélkül az iskolaügy reformja soha nem valósulhat meg” – derül ki az ISO  álláspontjából. A szervezet ezért felszólította a kormányt, ezen belül is Robert Fico kormányfőt és Peter Kažimír (mindketten Smer-SD) minisztert, hogy nyilatkozzanak a reform politikai és pénzügyi biztosításáról.

 

Az ISU megjegyezte, hogy a dokumentumban hiányzik az iskolai tanácsok kompetenciájának, struktúrájának megoldása, ugyanis az létfontosságú eleme az iskolai demokráciának. A tervezett béremelések kapcsán megjegyezték, hogy várhatóan 2027-ben érjük majd el az OECD-országok átlagát, ami továbbra sem teszi vonzóvá a tanári szakmát.

Az ISU már régóta figyelmeztet arra, hogy az Učiace sa Slovensko  névre hallgató országos fejlesztési és oktatási program nagy hiányosságokkal küszködik. Hiányzik az iskolák, segédeszközök és a tanárok fejlesztése is. Problémákat okoz a pedagógushiány, a hátrányos helyzetű gyerekek jogainak biztosítása, az alapvető szükségletek uniós forrásból történő finanszírozása. A nemzeti nevelési és oktatási fejlesztőprogramot idén márciusban mutatta be az Oktatásügyi Minisztérium, a visszajelzések alapján azonban még módosítani fogják.

 hirdetes_810x300  

Teraz.sk
kép: banm.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!