Regisztrálták az első kanyarós esetet Szlovákiában. Egy 25 éves férfiről van szó, akinek Olaszországban van az állandó lakhelye, így a Közegészségügyi Hivatal behurcolásos esetként kezeli. A férfit sosem oltották be kanyaró ellen, az L. Pasteur Egyetemi Kórházban ápolták, jelenleg otthon lábadozik.

 

A Közegészségügyi Hivatal szóvivője, Zuzana Drobová elmondása szerint a beteg jelenleg nem fertőző, így nem áll fenn a betegség terjedésének kockázata. A beteg egyébként a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetemen tanul, a hatóságok mindenkit, akivel a nap folyamán érintkezett, orvosi vizsgálatra küldtek.

 

Legutóbb 2011-ben és 2012-ben hurcolták be a kanyarót az országba, a betegség utoljára 1998-ban ütötte fejét a szlovák határokon belül. Jelenleg a kanyarójárvány Romániában tombol, részben Magyarországon, illetve számos esetet tartanak nyilván Olaszországában is, valamint nemrég Csehországban is megjelent.

 

 hirdetes_810x300  

A lakosság kollektív védelméhez legalább 95 százalékos oltottsági szint elérése szükséges. A kanyaró ellen 1969-től kötelező a védőoltás Szlovákiában, de az oltottság aránya csak 94,5 százalékos.

 

Teraz.sk

Nyitókép:  hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!