Az AKO közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felmérése szerint az SaS közeledik a 18 százalékhoz, a szlovák szélsőségesek stabilan tartják magukat 10 százaléknál, a KDH utoléri a Most-Hidat, az MKP pedig nem kerülne be a parlamentbe.

 

Az AKO szerint, ha ma zajlanának a parlamenti választások, azt a Smer-SD nyerné meg 27,1 százalékkal. A második helyezett az SaS lenne 17,6 százalékkal. A liberálisoktól messze lemaradva 11,4 százalékkal kerülne a törvényhozásba Andrej Danko pártja, az SNS.

 

A negyedik legjobban szereplő párt Kotelbáék lennének 10,5 százalékkal, majd az OĽaNO-NOVA következne 8,9 százalékkal. A Boris Kollár és a Sme Rodina leelőzve a Most-Hidat 7,1 százalékkal jutna a parlamentbe. A Most-Híd 6,4 százalékot kapna. Bugárék nyakába már ott liheg a parlamenten kívüli KDH is, mindössze két tized százalékponttal lemaradva (6,2 százalék).

 

 hirdetes_810x300  

Az AKO szerint, ha most lennének a választások, a részvétel 70,5 százalékos lenne, a választásra jogosultak 11,8 százaléka biztosan nem menne el szavazni, a fennmaradó 15,9 százalék pedig még bizonytalan a részvétellel kapcsolatban.

 

Adatok: AKO.sk, Grafikon: Körkép.sk

 

A Most-Híd a parlamentbe jutó pártok közül második leggyengébb (a most parlamentben lévők közül pedig a leggyengébb) eredményével 10 mandátumot szerezne, és mivel a Smer és az SNS sem képes jelentősebb javulást elérni, a kormánykoalíció a felmérés szerint csak 71 mandátummal rendelkezne, ami kevés a kormányalakításhoz.

 

Az AKO az MKP-t rendszeresen gyengébbnek méri (a választásokhoz képest is), ennek egyik oka lehet, hogy általában magas részvételi arányt állapít meg (a szlovák szavazók nagyobb részvétele változatlan magyar urnához járulás mellett a magyar szavazatok arányának csökkenését jelenti).

 

Adatok: AKO.sk, Grafikon: Körkép.sk

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: TA3.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!