Robert Fico azt szeretné, ha 2018-ra 500 euró környékére emelkedne a minimálbér Szlovákiában, illetve javítani fogják az éjjeli műszakban dolgozók bérezését is.

 

Robert Fico kormányfő és Ján Richter munka-, szociális- és családügyi miniszter mai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy magasabb béreket akarnak biztosítani a szlovákiai munkásoknak.

 

Ezért a kormány „nyomást fog gyakorolni annak érdekében”, hogy a minimálbér a következő években az átlagbér 60 százalékára emelkedjen (ez ma nagyjából  540 euró lenne).

 

 hirdetes_810x300  

„Ma bónuszokról szóló irányelvek vannak, de úgy véljük, hogy a munkáltatók elég jó helyzetben vannak ahhoz, hogy nagylelkűbben jutalmazzák az este 22:00 és reggel 06:00 között dolgozókat”

 

Mondta Fico, aki szerint a szlovákiai gazdaságnak jól megy a szereke, és ezt illene megéreznie az egyszerű embereknek is.

 

Az éjjeli műszakban dolgozókra vonatkozó tervezett intézkedés 240 ezer alkalmazottat érintene országszerte (ez kevesebb, mint ahány munkanélküli van Szlovákiában).

 

A tavalyi választások után a kormányprogramba nem került be a vállalkozói környezet javítása. A most bejelentett, tervezett intézkedések ugyanakkor nem az államkasszát terhelik (sőt, a magasabb minimálbérnek köszönhetően több adót és járulékot kell elvezetnie az alkalmazottaknak ôs a munkáltatóknak az államkasszába), hanem a munkáltatókat. Az adók és járulékok csökkentésére vonatkozó újságírói kérdésre Richter nem árult el konkrétumokat.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: aktualne.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!