Az öt nap múlva esedékes francia elnökválasztás egyik jelöltje, Marine Le Pen plagizálta május 1-jén elmondott kampánybeszédét: a nemzeti identitásról szóló részeket szó szerint átvette az első fordulóban alulmaradt Francois Fillon konzervatív jelöltnek egy két héttel ezelőtt elmondott beszédéből.

 

A radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltjének hétfőn elhangzott beszédéről és Francois Fillon április 15-i nagygyűléséről hétfőn este jelent meg egy másfél perces felvétel egy, a konzervatív jelöltet támogató Twitter-oldalon. Az összemontírozott videóból kiderül, hogy Le Pen szó szerint azt mondta el a nemzeti identitásról, amit korábban Fillon. Azóta további párhuzamos részletek is felkerültek az internetre a két elnökjelölt beszédeiből, amelyek szó szerint megegyeznek.

 

Egy héttel az elnökválasztás első fordulója előtt Francois Fillon Franciaország földrajzát dicsérte,

 

 hirdetes_810x300  

„a földi határait, először is a Pireneusokat, amelyek körbefogják Franciaországot abban a hatalmas együttesben, amely a spanyol és a latin világ. Ott van határ az Alpok felé, Olaszország felé, amely a nővérünk, és azon túl Közép-Európa, a Balkán és Kelet-Európa felé.”

 

Marine Le Pen hétfőn ugyanezekkel a gondolatokkal indította a Franciaország nagyságáról szóló fejtegetését, majd a francia nyelvről is ugyanazt mondta el, mint Francois Fillon két héttel ezelőtt.

 

Ezeken kívül Marine Le Pen átvette még Fillonnak egyebek mellett Georges Clemenceau-tól és André Malraux-tól vett idézeteit is.

 

A Nemzeti Front vezető politikusai kedden azt mondták, hogy „vállalják a kikacsintást egy Franciaországról szóló beszéd rövid részletét illetően”, hiszen Marine Le Pen azt akarta megmutatni, hogy az összefogás jelöltje, nem pedig egy párté. Hírmagyarázók azonban „leleplezőnek” nevezték kedden, hogy annak a pártnak a jelöltje, amely a nemzeti identitást tartja a programja legfontosabb elemének, konzervatív riválisának gondolatait plagizálja.

 

Az oroszok többsége Le Pent választaná

 

Az oroszok 61 százaléka Marine Le Penre, a Nemzeti Front jelöltjére szavazna a francia elnökválasztás második fordulójában, a centrista Emmanuel Macron pedig csak a voksok 8 százalékát gyűjtené be tőlük – közölte kedden a VCIOM orosz állami közvélemény-kutatóintézet.

 

A megkérdezettek 26 százaléka egyik versenyben maradt francia elnökjelölttel sem rokonszenvezik. Ismertség tekintetében 71 százalékkal Le Pen vezet Oroszországban.

 

A válaszadók 57 százaléka úgy vélekedett, hogy a francia elnökválasztás kimenetele jelentőséggel bír Oroszország jövőjének szempontjából, 35 százalék pedig úgy véli, hogy az eredmény fontossága elenyésző Moszkva szempontjából.

 

A franciaországi választási kampány az oroszok 55 százalékát érdekli, közülük 10 százalék azt mondta, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri annak eseményeit.
A telefonos felmérést április 25-26-án végezték el, egy 1200 fős mintán.

 

 

MTI

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!