Máltán előrehozott választások lesznek, miután Joseph Muscat kormányfő bejelentette lemondását a Munkáspárt valettai találkozóján. Annak ellenére hozta meg az ország vezetése a döntést, hogy Málta tölti be az uniós soros elnökséget, ráadásul az ő elnöksége idején folynak kemény viták a Brexittel, a görög államadóssággal kapcsolatban és most zajlanak a francia elnökválasztások is.

 

Muscat korábban azt az ígéretet tette, hogy lemond hivataláról, ha a kormányzati vizsgálata kapcsolatba hozza őt vagy feleségét a Panama Papers botránnyal (offshore cégek sűrű hálózatáról több millió oldalnyi bizalmas adat szivárgott ki tavaly, amelyek miatt több magasrangú politikus kényszerült lemondásra világszerte – bővebben itt). A vizsgálat tavaly indult, miután egy Daphne Caruana Galizia nevű újságíró a Panama Papers nyomán közzétett több dokumentumot, amelyek szerint Muscat felesége volt a végső kedvezményezettje egy titkos panamai társaságnak.

 

Valettában az ügy kirobbanása után ezrek tüntettek a korrupció ellen és követelték a kormány lemondását. A miniszterelnöki hivatal először tagadta a vádakat.

 

 hirdetes_810x300  

Politico.eu

Nyitókép: timesofmalta.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!