Nem az a szándék, hogy megbüntessék az Egyesült Királyságot, de a számákat rendezni kell – jelentette ki a Brexit-tárgyalásokat vezető uniós megbízott, Michel Bernier. A legfrissebb hírek szerint ugyanis az uniós a britektől már 60 milliárdot a kér a „válóper” keretében, hanem 100 milliárd eurót.

 

Az EU főtárgyalója arra figyelmeztette a briteket, hogy bár fájdalommentes Brexitet szeretne, az „óra ketyeg”. Bernier kijelentette, hogy az Eu mindent megtesz célja elérése érdekében, és a lehető leghamarább meg kell kezdeni a tárgyalásokat a tíz hónapnyi bizonytalanság után (Theresa May ennyit várt, mielőtt hivatalosan beindított a kiválása tárgyalásokat az 50. Cikkely aktiválásával). Hozzátette, hogy bárki is győz a brit előrehozott választásokon, az nem változtat semmin.

 

Bernier, aki eddig „higgadt és problémamegoldó” hozzállást sürgetett a kiválási folyamat kapcsán most úgy véli, tévedés azt hinni, hogy gyors és fájdalommentes lehet a Brexit, vagy hogy ne lennének anyagi hatásai.

 

 hirdetes_810x300  

Ráadásul egyelőre nem biztos a 100 milliárd eurós összeg, a konkrét összegről majd külön tárgyaláson egyeznek meg a felek. A kérdés most az, hogy az Unió illetékesei azért növelték meg az eredeti összeget két harmadával, mert azzal számolnak, hogy britek úgyis alkudni akarnak, vagy ezzel próbálnak alkupozíciót teremteni, hiszen a mai nappal hivatalosan is elindult a brit választási kampány, az ilyen bejelentések pedig hatással vannak annak menetére.

 

Körkép.sk, BBC.com

Nyitókép: recruitmentgrapevine.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!