Egy héttel azután, hogy új elnököt választott Dél-Korea, Észak-Korea egy ballisztikus rakétát lőtt ki, amelynek hatótávolsága elérte a 2000 kilométert. A félsziget északi részével mélyebb kapcsolatot kiépíteni akaró Moon Jae-in úgy nyilatkozott, az északiak rakétakísérlete „felelőtlen provokáció”.

 

Az USA egyelőre csak szigorúbb szankciókat követel a phenjani  rezsim ellen.

 

Mindenesetre van riadalom Japán és Dél-Korea háza táján, mert a korábbi kísérletekhez képest ez viszonylag sikeres volt: a ballisztikus rakéta mintegy 30-ig volt a levegőben mielőtt a Japán-tengerbe csapódott.

 

 hirdetes_810x300  

A japán kabinet főtitkára szerint a rakéta 700 kilométert repült, de nem Japán irányában, és nem az ország kizárólagos gazdasági övezetében zuhant a tengerbe. Nem jelentett veszélyt a légi és tengeri közlekedésre.

 

Inada Tomomi japán védelmi miniszter úgy tudja, hogy a szöuli idő szerint 5 óra 27 perckor kilőtt rakéta több mint 2000 kilométer magasba emelkedett, és egy új típus lehet.

 

Az amerikai hadsereg szerint nem tipikus ballisztikus rakétáról van szó, valószínűleg magas röppályára állították, ezért a 2000 kilométeres magasság. Hagyományos röppályán a rakéta hatótávja a 4500 kilométert is elérhette volna, amivel már elérte volna például a Hawaii szigeteket.

 

BBC.com, MTI

Nyitókép: grossyknoll.net

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!