Gyalog sétáltak végig helyiek és turisták között a világ hét iparilag legfejlettebb országainak vezetői a szicíliai Taormina utcáin pénteken, ahol csúcstalálkozójuk biztonsági és aktuális külpolitikai kérdések megvitatásával kezdődött. 

 

A csúcstalálkozó ünnepélyes megnyitója Taormina ókori görög színházában volt, ahol a csoportkép után az olasz légvédelem vadászgépei húztak zöld, fehér, piros füstcsíkot az égre a csoport állam- és kormányfőinek tiszteletére.

 

Fotó: News Channel 5

 

A házigazda Paolo Gentiloni olasz kormányfő, Angela Merkel német kancellár, Theresa May brit kormányfő, Emmanuel Macron francia elnök, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Shinzo Abe japán kormányfő gyalog tette meg az utat a G7-csúcstalálkozónak helyet adó San Domenico szállodáig. Egyedül Donald Trump amerikai elnök ült be egy nyitott golf-kocsiba.

 hirdetes_810x300  

 

Terrorizmusról, migrációról és környezetvédelemről tárgyalnak

 

A csúcs biztonsági és aktuális nemzetközi politikai kérdések megvitatásával kezdődött. Sajtóértesülések szerint az ülésen Theresa May felhívást tesz a nagy internetes közösségi oldalak működtetőihez a korábbinál konkrétabb és hatásosabb közreműködést sürgetve a terrorizmus elleni küzdelemben.

 

MTI/AP/Luca Bruno

 

A politikusokat kísérő delegációk lázasan dolgoznak a szombatra készülő záródokumentumon, amelyben a biztonság, a terrorizmus elleni fellépés, a környezetvédelem és számos más téma mellett a határok védelme, valamint a migráció is szerepel.

 

MTI/AP/Luca Bruno

 

Az Ansa olasz hírügynökség úgy tudja, a zárónyilatkozat tervezete kimondja, hogy a “migráció kezelése és ellenőrzése hosszú távú válságmegoldást követel, menekültek és gazdasági bevándorlók közötti különbségtétellel”.

 

https://www.youtube.com/watch?v=kJPEVVKaea4

 

Fotó: MTI/AP/Luca Bruno

 

A dokumentum vázlata leszögezi:”a menekültek emberi jogainak tiszteletben tartásával megerősítjük az államok szuverén jogát is saját határaik ellenőrzésében, a migráció korlátainak világos meghatározásával, nemzeti biztonságuk és gazdasági jólétük érdekében”.

 

ANSA/ETTORE FERRARI ANSA/ETTORE FERRARI

 

Fotó: Business Insider

 

Forrás: MTI/hirado.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!