Az elmúlt hónapokban tapasztalhatjuk, milyen új rendelkezéseket vezettek be a német, a francia és más nyugat-európai országok a külföldi fuvarozókkal szemben.

 

A téma már az Európai Parlamentben is napirendre került, Richard Sulík, az SAS elnöke felszólalásában mutatott rá a helyzet igazságtalanságára. Kiemelve, hogy a szolidaritásról szóló nagy szavak ellenére  inkorrekt módon korlátozzák a kelet-európai fuvarozókat, hogy a nyugati piacokra lépjenek.

 

Amint arról mi is beszámoltunk, a németek és a franciák bevezették a minimálbért, melynek nem lehet része az ún. diéta. Ez hátrányos helyzetbe hozza a külföldi fuvarozókat. Ilyen intézkedés az is, hogy a kamionsofőrök nem pihenhetnek a saját kamionjukban.

 

 hirdetes_810x300  

Richard Sulík felszólalásában a különböző biztosításokkal kapcsolatos kérdésekre is kitért, amennyiben a kamionsofőr elhagyja a gépkocsit, vagy a nemzeti államok nyelvén szükséges különböző ügyvitelre és dokumentumok vezetésére, mely mint elmondta, 20 évig senkinek sem hiányzott.

 

Szlovákia  ugyanakkor megnyitotta a piacait

 

„Amikor a stratégiai vállalatok privatizációjáról volt szó, a termőföld eladásáról, az élelmiszerek behozataláról, szófogadóan mindenkit beengedtünk (Szlovákiában van ma a legkevesebb, itthon előállított élelmiszer). Sóbányákat, cukorgyárakat, konzervgyárakat gyakorlatilag már nem találunk Szlovákiában.

 

Amikor a nyugati államoknak kellene beengedniük a szlovák fuvarozókat a piacukra, egyszeriben rengeteg akadályt gördítenek elénk. Ez az a közös Európa, a nagy európaiak elképzelése szerint. A szlovák EU-biztos Šefčovič csendben asszisztál mindehhez. Robert Fico pedig, aki állandóan a nemzeti érdekeket hangsúlyozza, a homokba dugja a fejét.

 

Felszólítom a szlovák kormányt, hogy erélyesen lépjen fel ezekkel az inkorrekt, versenykorlátozó intézkedésekkel szemben.”

 

– zárta mondanóját Richard Sulík.

 

Körkép.sk

Nyitókép: 24.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!