Miközben Donald Trump amerikai elnök kilép a párizsi egyezményből, országa az első klímamenekültek fogadására készül. Azokról az emberekről van szó, akik a globális felmelegedés okozta hatások miatt kénytelenek elhagyni otthonukat.

 

A Mississippi folyó deltájában van egy aprócska sziget, Isle de Jean Charles, amely a globális felmelegedés okozta tengerszint növekedésnek köszönhetően 1955-től terültének 95 százalékát veszítette el. Az egykor 400 embernek (főleg indán őslakosok) otthon adó szigeten ma már csak 80-an élnek, és őket most áttelepítik a kontinensre.

 

A probléma, hogy az apró szigetet az emelkedő tengerszint egyre gyakrabban és egyre jobban ellepi. A helyzetet tovább rontja, hogy a sós víz erodálja a partot, ami így fokozatosan eltűnt. A partról eltűnt talajt korábban a Mississippi folyamhordaléka némileg pótolta, de a gát megépítésével ez is abbamaradt.

 

 hirdetes_810x300  

Nem ez az egyetlen sziget, amely ilyen problémákkal küzd. A Mississipi torkolatvidékében lévő apró szigetek lassan mind a habok martalékává lesznek. Isle de Jean Charles-on már a főutat is elérte a tenger. Az sem sokat segít a helyzeten, hogy a deltában csatornákat és olajvezetékeket építenek, ami alapvetően bontja meg az ökoszisztémát és tovább erodálja a talajt.

 

Az Isle de Jean Charles madártávlatból. Nem sok maradt belőle. Fotó: NYTimes.com
Ellepte a főutcát (és egyben bekötőutat) a tenger. Fotó: dailykos.com

 

eTrend.sk

Nyitókép: facingsouth.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!