Kelet-Közép-Európa országai növekvő gazdasági nyomásnak vannak kiéve, amelyek veszélyeztetik az utóbbi évtizedekben elért politikai eredményeket – jelentette ki Paul Thomsen, az IMF egyik vezető képviselője egy dubrovníki konferencián.

 

Thomsen az IMF európai részlegének vezetője. Véleménye szerint a közép-kelet-európai régió gazdasági növekedésének potenciálja az elmúlt 10 évben csökkent, a szakképzett munkaerő elvándorlása pedig gyorsul.

 

Kiemelte, hogy egyes országok az EU-ban kétségbe vonják az uniós integráció előnyeit is.

 

 hirdetes_810x300  

Európa fejlődését ráadásul az utóbbi egy évtizedben gazdasági és pénzügyi válságok tarkították, amelyek visszavetették az később csatlakozott országok felzárkózását az Unió ún. magjához. Ez Közép-Kelet-Európában politikai szinten vetett fel kérdéseket a korábbi fájdalmas gazdasági és politikai reformok szükségszerűségét illetően.

 

Thomsen szerint ezek a jelenségek arra figyelmeztetik azokat, akik szerint az megtett „előrelépések” visszavonhatatlanok és megállíthatatlanok, hogy minden előrelépéskor ugyanolyan erejű ellenszél is megjelenik.

 

Thomsen szerint régiónk legnagyobb hátránya a szakképzett munkaerő elvándorlása Nyugat-Európába. Az ő becslése szerint Közép-Kelet-Európából az elmúlt évtizedekben mintegy 20 millió ember (a lakosság cca. 6 százaléka) vándorolt ki.

 

Felmérésekre hivatkozva úgy fogalmazott, hogy a magyar vállalatok fele és a lengyel cégek negyede küzd munkaerőhiánnyal, ami visszafogja a beruházásokat és a gyártás bővítését.

 

Teraz.sk

Nyitókép: ecfr.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!