Több melegrekord is megdőlt. Olaszországban 26 városban van hőségriadó, míg Szardínián 49 fokos kánikula tombol. A hőség az alpesi országokat sem kíméli, így például Svájcban is szokatlan meleg van.

 

Egymás után dőlnek meg a melegrekordok Olaszországban, a legtöbb térségben egész héten 40 Celsius-fokos hőség tombol. A kánikula miatt 26 olasz városban már a legmagasabb, vörös riasztás van érvényben. A meteorológusok Ferrarát és Bolognát a régió legforróbb városaként jegyzik, csütörtökön mindkét városban 46-47 fokot mértek. Szardínián még ennél is rosszabb a helyzet, 47-49 fokban fulladoznak az emberek.

 

Bernben is 34 fokot mértek, a svájci meteorológiai szolgálat szerint ekkora forróságra az első mérések óta nem volt példa az alpesi országban.

 

 hirdetes_810x300  
Fotó: EPA

 

Legyező és esernyő nélkül már ki sem lépnek az emberek Spanyolországban. Az ország déli és keleti részén is 40 fokos hőség tombol. A rendkívüli meleg miatt a tartományoknak több mint a felében hőségriasztást rendeltek el, néhány régióban pedig már narancssárga figyelmeztetés van érvényben. A legtöbben a tengerparton igyekeznek átvészelni a kánikulát.

 

Csütörtökön 36 fokot mutatott az utcai hőmérő a dél-franciaországi Draguignan-ban, de helyenként a régióban 40 fokot is mértek az árnyékban, a napon pedig ötvenet.

 

A Franciaországhoz tartozó Korzikán sem lehet kibírni az éjszakai hőséget, különösen azoknak, akiknek a lakásában nincs klímaberendezés. Egymás után a harmadik alkalommal dőlt meg a minimum-rekord, a hőmérő higanyszála egy pillanatra sem ment le 30 fok alá. Természetesen a francia szigeten is hőségriasztás van érvényben.

 

Fotó: francetvinfo.fr

 

Aki csak teheti, a vízpartra menekül a hőség elől Ausztriában is. Így van ez Burgenland tartományban is, ahol a strandok élménymedencéi mellett a tópartok is zsúfolásig megteltek fürdőzőkkel. A nappali hőség még éjszaka sem enyhül.

 

Magyarországon az eddigi országos napi hőmérsékleti rekord 40 fok volt, amelyet 1927-ben Jászberényben regisztráltak. Most viszont Békéssámsonban 40,1 fokot mértek, amely 0,1 fokkal meghaladja az eddigi rekordot.

 

Fotó: origo.hu

 

A fővárosban mostanáig 37,8 fok volt az augusztus 3-ai csúcshőmérséklet, amelyet 1948-ban Budatétényben mértek. Most Budapest több pontján is mértek ennél magasabb értékeket, a legmelegebb Újpesten volt: az új fővárosi napi melegrekord 38,7 fok lett.

 

Forrás: hirado.hu

Nyitókép: JIM.fr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!