Varsót nyugtalanítja az egy hónap múlva kezdődő orosz-fehérorosz hadgyakorlat, figyelemmel fogja kísérni, de rendkívüli intézkedéseket nem tesz – közölte Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek adott interjúban.

 

„Figyelmesen nyomon követjük, aggodalommal nézzük, mert a legutóbbi két hadgyakorlat forgatókönyve kissé ijesztő volt Lengyelország számára amiatt, hogy tartalmazta a katonai és nukleáris csapást Lengyelországra, Varsóra. Készülünk a szeptemberi hadgyakorlat követésére, de természetesen semmilyen rendkívüli intézkedést nem foganatosítunk” – idézte Waszczykowskit hétfőn az orosz hírügynökség.

 

A külügyminiszter hozzátettette, hogy augusztus végén Lengyelországban látogat Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, és vele is megvitatják ezt. Waszczykowski szerint az orosz-fehérorosz hadgyakorlatra nincs semmi szükség, mert a NATO-nak egyáltalán nincs semmilyen „agresszív szándéka” Oroszországgal szemben, és mind Lengyelország, mind pedig a NATO katonai doktrínája védelmi jellegű.

 

„Vessenek pillantást a katonai alakulataink elhelyezkedésére, és kiképzéseire – mind védelmi jellegűek, és a NATO-nak sincs agresszív doktrínája, amely előirányozna Oroszország elleni támadást, megfélemlítést és fenyegetést” – tette hozzá Waszczykowski.

 

A Nyugat-2017 fedőnevű orosz-fehérorosz hadgyakorlatot szeptember 14-20 között tartják meg Fehéroroszország területén. Korábban több NATO-tagország is aggodalmát fejezte ki miatta. Dalia Grybauskaite litván elnök a minap bejelentette, hogy a hadgyakorlat idejére az Egyesült Államok megkétszerezi a litván légterében járőröző vadászgépeinek a számát, megnövelik a katonák, más hadieszközök és a hadihajók számát is. Az Egyesült Államok egy századnyi katonát vezényel minden balti tagköztársaságba közvetlenül az orosz-fehérorosz hadgyakorlat megkezdése előtt.

 

MTI
kép: nytimes.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!