A minimálbér emelése gazdasági alapok nélkül és a gazdaság teljesítményéhez kötése káros és populista – állítja a  Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS). A szervezet így reagált a munkaügyi minisztérium javaslatára, amely szerint jövő évtől 435 euróról 480 euróra emelkedne a minimálbér.

480 euróra emelné a minimálbért a Munkaügyi Minisztérium

A PAS már korábban is elutasította a minimálbér adminisztratív, „asztal mögüli” emelését. Szerintük a munkaerőpiac legfontosabb paraméterének változtatása egyre inkább a politikusok marketingeszközévé válik, miközben ez rizikós és ártalmas lehet az országnak. A jövő évi minimálbér emelését a kormányfő május elsejei ünnepségeken jelentette be.

 

A szervezet nyilatkozatában megemlíti, hogy a minimálbéremelés a gazdaságilag gyenge régiók és egyes ágazatok (például a textil- és elektrotechnikai ipar, a szállás- és szociális szolgáltatások) számára kártékony lehet. A kis cégeket csőd fenyegeti, elbocsájtások, a fekete gazdaság megjelenése is megtörténhet. Az állami és közszférában ráadásul gyakran a minimálbért sem fizetik ki az alkalmazottaknak.

Fizetésünk egyre nagyobb része vándorol az államkasszába

 hirdetes_810x300  

A vállalkozók úgy látják, a kormánynak inkább az alkalmazottak bérét kellene emelnie azzal, hogy megemelik a adómentes minimumot, valamint csökkentik az adókat. A tervezett emelésen így leginkább az állam és a közbiztosítók nyernének,  a munkáltatók költségei pedig egyre nagyobbak lesznek.

Teraz.sk
kép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!