Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a déli órákban érkezik Budapestre néhány órás munkalátogatásra. A Papp László Sportarénában találkozik és tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd a szintén Budapesten tartózkodó mongol államfővel közösen megtekinti a cselgáncs világbajnokság megnyitóünnepségét – közölte a Magyar Időkkel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken már tudatta, az orosz elnök alapvetően a cselgáncs-vb megnyitója miatt érkezik Magyarországra, de az orosz küldöttséggel több miniszter is érkezik Budapestre, köztük az egészségügyi, aki egyúttal a magyar–orosz gazdasági vegyes bizottság társelnöke is, ezért plenáris munkamegbeszélést is tartanak az orosz és a magyar kormány minisztereinek részvételével.

 

Vlagyimir Putyin legutóbb február elején látogatott Magyarországra, akkor az ország gázellátását 2021-ig biztosító szerződésekről egyezett meg Orbán Viktorral, de tárgyaltak a paksi atomerőmű bővítéséről is.

 

 hirdetes_810x300  

Putyin-Orbán találkozó: Erről tárgyaltak csütörtökön Budapesten

 

Az MTA Világgazdasági Intézetének kutatója szerint Putyin látogatását „félvizitnek” lehet tekinteni, hiszen az orosz elnök „dzsúdós útjai olyanok, hogy ha akar, politikával foglalkozik, ha nem, akkor csak a sporttal”. Deák András emlékeztetett Putyin korábbi japán látogatására, ahol a cselgáncsküzdelmek megtekintése mellett a vitatott hovatartozású Kuril-szigetekről is megállapodásra akart jutni a tokiói kormánnyal, ám a megegyezés meghiúsulása miatt kerülte a politikát és a politikai megnyilatkozásokat.

 

Vlagyimir Putyin megítélése Nyugaton Deák szerint nagyon vegyes. Ami az amerikai–orosz viszonyt illeti, még az Obama-korszakhoz képest is visszalépés történt, hiszen bár Donald Trump elnök részéről volt valamiféle nyitottság a viszony rendezésére, a Kreml mára napi politikai kérdéssé vált Washingtonban, ezért az oroszokkal senki sem mer már szóba állni, mert a karrierjük múlhat rajta.

 

 

magyaridok.hu

Nyitókép: teraz.sk

 

Kapcsolódó tartalom:

 

A Debreceni Egyetem díszpolgára lesz Putyin

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!