A két hónapnyi szünidő után szeptember 4-én országosan mintegy 671 ezer diák kezdi meg az új tanévet az alap- és középiskolákban.

 

Az új tanévet kezdő diákokat néhány változás már biztosan érinti. Ilyen például a kilencedikesek plusz egy történelemórája, vagy az utazási költségekhez való hozzájárulás.

 

  • Az alapiskolák végzős diákjai plusz egy történelemórát kapnak az órarendjükbe. A minisztérium azt várja a tanároktól, hogy ebben a plusz órában főleg olyan tananyaggal foglalkozzanak, ami segít kiterjeszteni a diákok kritikus gondolkodásmódját, amivel megelőzhető az extrémista hangulat terjedése
  • Változásokat hoz az iskolák finanszírozásáról szóló törvény módosítása is. Ennek értelmében ugyanis szeptember 1-től azok a diákok is részesülnek az utazási költségekhez való hozzájárulásban, akik olyan községből származnak, ahol nem a diák által választott tannyelvű iskola működik. Ha ilyen esetben a diák a legközelebbi, számára megfelelő tannyelvű iskolába jár, akkor jogosult lesz a hozzájárulásra.
  • A gimnáziumokban újra lehetőség nyílig diákcsoportok létrehozására informatika, idegennyelv, hittan és testnevelés órákon, valamint olyan tantárgyak esetében, ahol laboratóriumi vagy praktikus gyakorlatokról, projektekről van szó, akár a diákok egy évfolyamon belüli különböző osztályokból való összevonásával is. Ilyen esetekben a maximális létszám nem haladhatja meg a 23 főt. Az eddig érvényben lévő törvény értelmében csak az osztályon belül lehetett a diákokat külön csoportra osztani.
  • A 2017/18-as tanévben bővül a szakközépiskolák által kínálható szakok száma. Az eddig választható szakokon kívül 10 új szakirány kapott besorolást, mint például a bioenergetika, kémiai minőségirányító analitikus szakirány, vagy az információs és digitális technológiák.
  • A képzési ágak bővítésére kerül sor a speciális iskolákban is, itt a gasztronómiai szolgáltatásokkal bővül a szakok száma

 

aktuality.sk

 hirdetes_810x300  

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!