A Scotland Yard terrorcselekménynek minősítette a londoni metróban pénteken történt incidenst.

 

Neil Basu, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese és országos terrorelhárítási tevékenységének koordinátora péntek délelőtti közleményében terrorcselekménynek nyilvánította a történteket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egyelőre nem ismert a robbanás pontos oka. Jelenleg 22 embert kezelnek négy londoni kórházban: a mentők által bevitt 18 sérült mellett négyen maguk jelentkeztek ellátásra.

 

Az utasok hővel járó, robbanásszerű jelenségről számoltak be. A médiában megjelent egy fotó egy zacskóba csomagolt, festékes vödörnek tűnő, kisebb lánggal égő és füstölgő fehér műanyag vödörről. A CNN információi szerint egy időzítő is volt a pokolgépen. Egy rendőrségi vezető a Sky Newsnak elmondta, hogy úgy tűnik, a szerkezet meghibásodott vagy nem az Iszlám Államhoz hasonló csoportok által kedvelt aceton-peroxid alapú pokolgép volt.

 

 hirdetes_810x300  
Fotó: TASR/AP

 

Az utasok között pánik tört ki – derül ki a közösségi médiában megosztott üzenetekből. „Az emberek sikítozva menekültek” – írta egyikük a Twitteren. A beszámolók szerint többen égési sérüléseket szenvedtek, néhány embert kórházba szállítottak. „Egy tűzlabda repült át a szerelvényen, az ajtókhoz ugrottunk” – mondta el egy szemtanú a Mirror beszámolója szerint. Az emberek csomagjaikat hátrahagyva „futottak az életükért” – számolt be a Daily Mail. Halálos áldozatokról sem a hivatalos bejelentések, sem a szemtanúk beszámolói sem szólnak.

 

 

A District metróvonalat a Parson’s Green állomás és a vonal legnagyobb csomópontja, a több más metróvonalat és elágazást is kiszolgáló Earl’s Court állomás között lezárták. Az incidens Wimbledontól négy megállónyira, a belváros felé vezető vonalon történt a reggeli csúcsforgalomban.

 

Összeül a brit válságkezelési bizottság a londoni merénylet miatt

 

Összeül pénteken kora délután Theresa May kormányfő vezetésével a COBRA nevű brit válságkezelési bizottság – tudatta pénteken a Downing Street 10. „Együttérzek azokkal, akik megsérültek Parsons Greennél és a kivonuló szolgálatok dolgozóival, akik ismét gyorsan és bátran reagáltak a feltételezett terrorcselekményre” – idézi a brit kormányfőt a hivatala által kiadott közlemény.

 

MTI/teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!