Elon Musk az elmúlt tíz évben bőven tett azért, hogy a világ megismerje a nevét. A Teslával kirobbantotta az autóipari forradalmat, a SpaceX -el betört az űrszektorba, dolgozik a hipergyors vákuumvasúton és egy földalatti alagútrendszeren, mellyel autókat lehetne szállítani. Ezek azonban még viszonylag kis vállalkozásoknak számítanak amellett, amelyre most szánta el magát: megreformálná az oktatást – írja a HVG.

 

Az UNESCO adatai szerint jelenleg mintegy 250 millió gyerek nem tud írni, olvasni és számolni azért, mert nem jutnak hozzá a legalapvetőbb oktatáshoz sem. Jelenleg mintegy 1,6 millió tanárral többre lenne szükség a Földön, és ez a szám 2030-ra megduplázódhat.

 

Forbes azt írja: a helyzetet elnézve Elon Musk úgy döntött, 15 millió dollárral támogatja a Global Learning Xprize nevű kezdeményezést. A cél, hogy mind a 250 millió gyermek megtanuljon írni, olvasni és számolni anélkül, hogy iskolába kellene mennie. Mindezt 15 hónap leforgása alatt.

 

 hirdetes_810x300  

Az Xprize nemrég egy pályázatot írt ki, amelyben nyílt forráskódú, a tanulást segítő szoftvereket várták az indulóktól. Összesen 198 csapat nevezett, közülük pedig egy 11 fős nemzetközi csapat választotta ki az öt finalistát. A döntősöknek végül fejenként 1 millió dollárt (kb. 258 millió forint) ajándékoztak. Ennek köszönhetően a csapatok most Tanzániában tesztelik a fejlesztett technológiát.

 

A projektbe a Google is beszállt, így végül Tanzánia Tanga nevű régiójának 150 falujában közel 4000 gyerek tanulhat majd írni, olvasni és számolni. A keresőóriás ehhez 8000 Pixel C táblagépet biztosított.

 

HVG.hu
kép: ted.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!