Az atomfegyverek betiltásáért küzdő nemzetközi civil kezdeményezés, az ICAN kapja az idén a Nobel-békedíjat – jelentette be pénteken Oslóban a norvég Nobel-bizottság elnöke, Berit Reiss-Andersen.

 

A bizottság indoklása szerint azért ítélte oda a genfi székhelyű civilszervezetnek a díjat, mert ráirányította a figyelmet arra, milyen katasztrofális következményekkel járhat atomfegyver bevetése a Földön, valamint kiemelkedő erőfeszítéseket tett az atomfegyverek globális és teljes betiltásáról szóló nemzetközi szerződés megkötéséért. A 9 millió svéd koronával járó díjat december 10-én adják át Oslóban.

 

A szervezet álláspontja szerint a nukleáris energia bármilyen hadi célú felhasználása beláthatatlan humanitárius következményekkel járna, így arra buzdítja a világ országait, hogy minél szélesebb körben álljanak ki az atomfegyverek ellen. 2011-ben a Nemzetközi Vöröskereszttel és a Vörös Félholddal kötöttek együttműködési megállapodást – a Vöröskereszt számára így az egyik legfontosabb célkitűzéssé a nukleáris lefegyverzés vált.

 

 hirdetes_810x300  

A fegyverkezés okozta humanitárius problémák súlyosságára hívta fel a figyelmet 2012 májusában Svájc is – ennek, és az ICAN munkájának köszönhetően további 159 ország csatlakozott a kezdeményezéshez. Számos konferencia és nemzetközi találkozó után a nukleáris fegyverek ügye végül az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé került, amely 2017-ben megszavazta az atomfegyverek tilalmáról szóló egyezményt.

 

MTI / magyarhirlap.hu
kép: nlcafe.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!