Szlovákia légtere nem marad védelem nélkül, de ez nem a mai nap feladata. Ez a kérdés 2022-2023-ban lesz aktuális – jelentette ki Ján Hoľko, a szlovák Védelmi Minisztérium főtitkára.

 

Továbbra is tehát kérdéses marad, hogy Szlovákia kitől vásárol vadászgépeket. Korábban a svéd Saabbal és az amerik Lockheeddal tárgyaltak, ám nemrég Peter Gajdoš védelmi miniszter levélben arra szólította fel a kormányt, hogy halassza el gépek beszerzését.

 

Hoľko többek között azzal most ezt azzal indokolta, hogy meg kell változtatni az erre vonatkozó szlovák közbeszerzési törvényt, illetve fontos beütemezni a rendelkezésre álló források felhasználását is.

 

 hirdetes_810x300  

„A svédekkel zajló tárgyalások során megtudtuk, hogy a repülőórák bérbeadásán nem is gondolkoznak”

 

A repülőórák bérlését alkalmazza például Csehország is a Saab Gripenjeinél. Ebben az esetben a Svéd Királyság a gépek tulajdonosa. Szlovákia a vadászrepülők megvételét vagy lízingelését fontolgatja.

 

A dolog érdekessége, hogy a mostani vásárlás öt-hat évvel történő elodázása lehetőséget ad arra, hogy meghosszabbítsák az oroszokkal kötött, MiG-29-es gépek karbantartására vonatkozó szerződést. Emiatt kisebb politikai vihar alakult ki az SNS és a Most-Híd között (a Védelmi Minisztérium államtitkára Odrejcsák Norbert, aki a Most-Híd jelöltjeként kapta a tisztséget, és aki korábban azt nyilatkozta, hogy Gajdoš eltitkolta előle szándékát).

 

Teraz.sk

Nyitókép: Atlas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!