Újabb ultimátumot adott Spanyolország a függetlenedni vágyó katalánoknak. Ezúttal a madridi kormány belügyminisztere, Juan Ignacio Zoido tolmácsolásában.

 

Egy rádiónak nyilatkozva a belügyi tárcavezető elmondta, ha a katalán elnök, Carles Piugdemont kétértelmű választ ad Mariano Rajoy ultimátumára, akkor a spanyol kormányzat átveszi a felügyeletet Katalónia felett. Rajoy kormányfő korábban azt követelte Puigdemonttól, hogy vonja vissza az egyébként felfüggesztett függetlenségi nyilatkozatot, más különben visszahívják a katalán kormányt és előrehozott tartományi választásokat írnak ki.

 

[Puigdemont] válaszának egyértelműnek kell lennie. Ki kell mondani, hogy a válasza „igen” vagy „nem” (…) Ha kétértelmű választ ad, az azt jelenti, hogy nem akar párbeszédet, és ebben az esetben a spanyol kormánynak intézkednie kell.

 

mondtan Zoido.

 hirdetes_810x300  

 

A katalán elnök a függetlenségi népszavazás után bejelentette, hogy kormány mandátumot szerzett a szuverén Katalónia megalapítására, ugyanakkor az aláírt függetlenségi nyilatkozatot néhány hétre felfüggesztették, hogy párbeszédet kezdjenek a spanyol kormánnyal.

 

A spanyol kormány azonban ultimátumot adott, és lehetetlen helyzetbe hozta Puigdemont egyébként kisebbségben kormányzó tartományi kormányát. Ha elfogadja Rajoy ultimátumát, és visszavonja a nyilatkozatot, a függetlenségpárti szélsőbaloldali párt nem támogatja tovább a katalán kormányt, kvázi előrehozott választásokat kell kiírni.

 

De ha nem vonja vissza, akkor a spanyol kormányzat ír ki előrehozott választásokat. Mindemellett pedig kevesebb, mint 20 ezer katalán rendőrnek kelle szembenéznie 150 ezer spanyol rendőrrel és polgárőrrel egy esetleges „összecsapás” esetén, Katalóniának nincs hadserege sem haditechnikája.

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!